Dom info, Novembar 2009

Staklena bašta se često definiše kao sastavni dio kuće, odnosno dodatna dnevna soba koja je udobno namještena i ukrašena sobnim biljkama. Prilikom podizanja staklene bašte osnovni kriteriji za izbor položaja jeste maksimalana osvijetljenost i pružanje optimalnih uslova za gajenje biljaka. Takođe treba voditi računa uz koji dio kuće prisloniti staklenu baštu da bi se lijepo uklopila, a da istovremeno bude povezana i sa kuhinjom, prolazom ili drugim mjestima na kojima se boravi. Staklena bašta koja je na osunčanom mjestu treba da ima ugrađene ventilatore, kao i prozore i vrata koje se otvaraju, kao i efikasnu plafonsku zaštitu (zasjenjivanje) koje je potrebno za zaštitu biljaka od direktnog sunca.

 

Dom info, Juli 2009

Drvo predstavlja najtrajniji element vrta. Svojim masivnim izgledom ono čini jedinstveni detalj svake zelene površine.Drveće je vrlo važna komponenta našeg eko sistema. Pored toga što svojim dubokim korjenjem sprečava tlo od erozije, te što ima vrlo važnu ulogu u stvaranju kisika i reduciranju ugljen – dioksida, u vrelim ljetnim danima ono nam pruža ugodan ambijent snižavajući temperature zraka i do 5° C. 

   

Dom info, Maj 2009

Sezonsko cvijeće se prema biloškom ciklusu dijeli na jednogodišnje i dvogodišnje. Jednogošinje sezonsko cvijeće se sije, živi, cvjeta i umire u toku jedne sezone, dok dvogodišnje, kao što i sama riječ kaže, taj ciklus završava tokom dvije godine. Sve vrste se razmnožavaju sjemenom, a njihov broj je skoro pa neograničen, jer se selekcijom stalno dobijaju nove sorte i hibridi.

   

Dom info, Februar 2009

Iako je mjesec februar jedan od najhladnijih i najtmurnijih mjeseci, njegovim dolaskom nam se bliži i jedan od najcvjetnijih dana u godini. To je 14.02., Dan sv. Valentina, Dan zaljubljenih, Valentinovo, ili jednostavno, dan kada su gradski trgovi neobično šareni i ispunjeni štandovima sa cvijećem.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potiče daleko u prošlost, još u vrijeme starog Rima.

   

Oslobodjenje, 2008

Izuzetan ugodjaj se moze postici sadnjom ovih penjacica i u njihovom izgledu uzivati dugi niz godina. I one, kao i ranije opisane penjacice za uspjesan rast i razvoj trebaju vezu sa maticnim tlom . To moze biti mali prostor od 50x50 cm ili naravno i vise u koji cemo ih posaditi i intenzivno njegovati da bi od njih dobili ono sto nam one genetski mogu dati. Naravno, mogu se uzgajati i u vecim kontejnerima (loncima, sanducima, zardinjerama) uz veoma intenzivnu njegu s tim da nece postici obim rasta kao one koje rastu direktno u tlu. Kod takvog uzgoja moramo biti svijesni da zivot tih biljaka potpuno zavisi od nas. Njima treba osigurati redovno zalijevanje, prihranjivanje, orezivanje i svu ostalu njegu.

   

Više članaka...

Stranica 4 od 5