Dekorativni jesenji vrt, Dom Info - Oktobar 2015

Tekst pripremila: dipl.ing.hortikulture Dina Mulović Smajlović

Planiranjem zelenih površina, jedna od bitnijih stvari, je stvoriti dekorativni vrt za sva godišnja doba. Kombinovanjem drveća, grmlja, trajnica, ukrasnih trava, lukovica, sezonskog cvijeća i travnjakom dobijamo dinamičnu cjelinu koja se mijenja iz mjeseca u mjesec, te je pogotovu u našim klimatskim uslovima jako bitno da je u svako doba nešta u vrtu interesantno.

 

Jesenja sadnja lukovica, Dom Info - Oktobar 2015

PIŠE Sanja Zubac-Golijanin dip. inž. hortikulture “Ana-HUP” d.o.o. Sarajevo

S prvim jesenjim danima došlo je vrijeme za sadnju lukovica koje će svojim šarenim cvjetovima uljepšati vrt u rano proljeće, dok se ostatak vegetacije bude budio iz mirovanja.

Kako bi lukovice procvjetale u proljeće, potrebno ih je posaditi u zemlju otprilike oko šest sedmica prije nego što se zemlja potpuno ohladi – zaledi. Hladno vrijeme u kojem se lukovice razvijaju u korijenu je presudno u dobijanju prelijepih proljetnih cvjetova. Sadite samo zdrave lukovice, nikako polusuhe. Nemojte isuviše dugo čekati sa sadnjom lukovica. Najbolje vrijeme za sadnju lukovica je kraj oktobra i početak novembra, u zavisnosti od vremenskih uslova.
Najčešće se sade: narcisi, zumbuli, tulipani – lale, šafran – krokus, anemona, đurđevak, iris…

   

Dom info, Decembar 2010

Nakon dugog, razigranog ljeta i raznobojne jeseni, u vaš vrt doselila se zima. Nježna i bijela učinila je da vaš vrt izgleda kao da spava dugi zimski san. Ali ne dopustite da vas to zavara! Vaše biljke, iako miruju, još uvijek trebaju vašu punu pažnju i posvećenost. 

Zimski mjececi su period niskih temperatura i padavina. Neke od osnovnih pripremnih radnji u vašem vrtu, prije snježnih padavina i pada temperatura, su orezivanje trajnica, orezivanje ruža i zagrtanje ruža da bi se spriječilo smrzavanje korijenovog sistema...

   

Dom info, Oktobar 2010

Jesen je stigla i opet donijela svu svoju ljepotu sa sobom. Mnoštvo boja, razni plodovi, šišarke, obojene grane..sve to može biti vrlo interesantno dekorisano u Vašem domu. Krenete li vikendom u šetnju ne propustite priliku da nakupite zanimljive detalje koje nam priroda nudi.

 

Prva faza u pravljenju aranžmana od suhoga cvijeća je berba .Najbolje je brati ono cvijeće koje se tek počelo otvarati i to u jutarnjim satima kad se rosa sa cvijeća osuši. Vlažnost usporava sušenje, pa može dovesti i do pojave buđi.

   

m Kvadrat, Oktobar 2010

Prošle su ljetne vrućine i ljeto nam polako odlazi. Ukoliko ste razmišljali o preuređenju vašeg vrta i o tome da ga obogatite nekim novim biljnim vrstama, sad je pravo vrijeme za akciju.

Prvi korak je da razmislite kakve promjene u vrtu želite. Ukoliko se radi o promjenama koje uključuju i nabavku i razastiranje zemlje, bolje bi bilo da požurite dok vas nisu preduhitrile prve jesenje kiše.

Ako ste planirali sadnju većih stablašica, pričekajte dok im ne opadne list, jer je to znak da su spremne za presadnju. Pri odabiru mjesta za sadnju provjerite da li će sadnice dolaziti u kontakt sa podzemnim instalacijama koje im štete, a koje i vi možete oštetiti prilikom sadnje. Sadnice drveća mogu se kupiti kao sadnice uzgojene u kontejnerima, ili kao balirane sadnice. Važno je da prilikom odabira sadnog materijala provjerite je li stablo zdravo, bujnog vršnog rasta i korijenja bez štetnika, bolesti, ili oštećenja. Grane i korijenov sistem trebali bi biti dobro razvijeni i ravnomjerno raspoređeni oko stabljike.

   

Stranica 1 od 5