Dom info, Decembar 2010

Nakon dugog, razigranog ljeta i raznobojne jeseni, u vaš vrt doselila se zima. Nježna i bijela učinila je da vaš vrt izgleda kao da spava dugi zimski san. Ali ne dopustite da vas to zavara! Vaše biljke, iako miruju, još uvijek trebaju vašu punu pažnju i posvećenost. 

Zimski mjececi su period niskih temperatura i padavina. Neke od osnovnih pripremnih radnji u vašem vrtu, prije snježnih padavina i pada temperatura, su orezivanje trajnica, orezivanje ruža i zagrtanje ruža da bi se spriječilo smrzavanje korijenovog sistema...

Kada su ove radnje obavljene, možemo reći da su vaše biljke “spremne“ za snijeg. 

No, to nije sve! Nikako ne zaboravite povezati piramidalne forme crnogorice običnom kanapom, kako bi joj na taj način omogućili jednako lijep izgled i u periodu kada za nju prođe opasnost od deformacija i šteta nanešenih snježnim padavinama. Sve ovo se odnosi na period prije nego što snijeg konačno padne. Međutim, tek kada snježne radosti počnu vrijeme je za pravu brigu.

U trenucima kada kroz prozor vašeg toplog doma budete posmatrali snježnu idilu, bacite poneki pogled i na vaše biljke. Ne dopustite da prezime zatrpane snijegom. Redovnim otresanjem napadalog snijega sa grana stablašica i grmlja puno ćete im olakšati i, vjerovatno, mnoge sačuvati od prelamanja. 

U periodima kada malo otopli i prve zrake sunca zablistaju na snježnom prekrivaču, zimzelenenom grmlju u vašem vrtu prijeti opasnost od fiziološke suše. Iz smrznute zemlje biljka ne može uzimati vodu, a preko lista se ona po suncu isparava. Zaštitite je tako što ćete je prekriti granjem crnogorice.Ukoliko gajite biljke u posudama i one takođe trebaju zaštitu. Sloj slame ili jute, čvrsto priljubljen uz posudu, može učinkovito zaštititi ne samo korijenje biljke, nego i posudu od oštećenja koja uzrokuje mraz. Zimi držite biljke na zaklonjenom mjestu, izbjegavajući položaje izložene mrazu. Ukoliko su biljke u posudama zaštićene od padavina, ne zaboravite ih, s vremena na vrijeme, zaliti.

Za što ljepši ambijent u vašem dnevnom boravku iskoristite grane forzicije, japanske dunje i nekih ranocvjetajućih voćaka. Stavite ih u vazu sa toplom vodom i ubrzo ćete imati prve proljetne cvjetove i prvi dah proljeća u vašem domu. Slobodno vrijeme iskoristite za čitanje stručnih i korisnih savjeta o vrtlarenju i održavanju vrta tokom cijele godine. 

I na kraju, ukoliko vam se sve ovo učini previše, ne zaboravite koliko sreće, zadovoljsta i ugode vam pruža vaš vrt kroz sva godišnja doba. Sjetite se da poslije zime ponovo dolazi proljeće kada ćete očekivati da vaš vrt ponovo zablista... Zar ne mislite da ipak zaslužuje vašu pažnju i trud?

Tekst pripremila: dipl.ing. hort. Anela Čolić

Dom info, Decembar, 2010