Dom info, Juni 2010

Sa junom mjesecom zvanično počinje i ljeto. Predhodi nam period odmaranja i uživanja u našim vrtovima. Ljetne trajnice počinju cvijetati, ruže također započinju svoju sezonu, sezonsko cvijeće koje smo u maju posadili na terase poprima svoj lijepi oblik i neprestano krasi naše balkone. Da bi zadržali sve te ljepote naših biljaka potrebno im je malo pripomoći.

Prvo i veoma bitno je redovno zalijevanje biljaka.

Optimalan period je u jutarnjim satima, prije jakog sunca, kada se zemlja preko noći dovoljno ishladila. Svakako, ako ne stižemo u jutarnjim satima to onda trebamo obaviti u večernjim satima, poslije zalaska sunca. Nekad je dan prevruć i biljke u toku dana izgledaju kao da im fali vode, onda tada zalijevanje treba obaviti tik uz zemlju, da voda ide direktno u korjen biljke i izbjegavati da voda dodje u kontakt sa nadzemnim dijelom biljke, jer tada dolazi do stvaranja opekotina na listovima biljaka.

Ako ste tek u fazi osmisljavanja vašeg vrta, najbolje je odmah odlučit se za postavljanje automatskog sistema za navodnjavanje. On se možda nekad čini kao nepotrebna investicija, al za vaše biljke je neophodna. U toku ljetnih perioda ta se investicija itekako isplati, vaše biljke su redovno opskrbljene dovoljnom količinom vode a u toku godišnjih odmora vise nije potrebno moliti rodbinu ili komšije da taj dio obavljaju za vas. 

Slijedeća vrlo bitna stvar je prihrana biljaka. U trgovinama je moguće naći prihranu za vrste biljaka posebno, tako imate prihranu za ruže, za crnogoricu, sezonsko cvijeće, travnjak. To je najbolji način da svaka biljka dobije svoju potrebnu dozu hranjiva i vama vrati svojom bujnom ljepotom u toku nastupajućeg ljeta. 

Zaštita biljaka je također jedan bitan faktor. Ako je vrijeme toplo i vlažno pepelnica lako napada ruže. Protiv nje se ne možemo boriti nego tada jednostavno moramo ukloniti mehanički napadnute dijelove biljke. Pepelnica se preventinvo tretira posebnim preparatima dostupnim u poljoprivrednim apotekama. 

Za bujnije cvijetanje vaših cvjetnica, bilo da je to trajnica, ruža ili sezonski cvijet, potrebno je odstranjivati ocvjetale cvijetove. To radimo tako da na trajnicama i sezonskom cvijeću ocvjetali cvijet odstranimo zajedno sa peteljkom na kojoj se taj cvijet nalazi, a na ružama uklaljamo ocvjetali cvijet zajedno sa granom na kojoj se nalazi do prvog petolista. To znači da na toj grani gdje je ružin cvijet ocvjetao pažljivo pogledamo gdje je prvi petolist (ruža ima tri i pet listova) i na toj visini odsječemo ocvjetali cvijet. Razlog tome je što ruža ponovno daje cvijetni pup na petolistu a ne na trolistu. 

Posvetite pažnju i travnjaku, on sada brzo napreduje te se mora redovno i kositi, bar svakih 5-7 dana. Pokošenu travu odstranite sa travnjaka i možete je prostrti ispod grmova i na taj način na tom mjestu zemlju zaštiti od isušivanja, i na taj način priječiti da korov bzro niče. Metalnim grabljama dobro izgrabite travnjak i na taj način uklonite mahovinu. Također ga dobro prihranite bar tri puta u toku sezone. Uz dobru njegu i redovnim košenjem travnjak če zasigurno biti lijep i gust, bez mahovine i korova. Košnjom se travnjak busena i na taj način širi te tako zauzima površinu i u tom slučaju korov se ne može razviti. Ako imate korova u travnjaku najbolji način je ukloniti ga mehanički zajedno sa korjeno uz pomoć alatke koja se zove pljevač i dostupna je vrtnim centrima. Ako je travnjak veliki i korova ima puno onda mođete korisiti i selektivni herbicid za širokolisni korov. Za ovakvu intervenciju, potrebno je pustiti koji dan travu i korov da narastu da bi dobili veliki lisnu površinu korova, tada prskate selektivnim herbicidom i korov preko lista upija herbicid koji se odvodi do korjena te na taj način se korov suši i nakon 14 dana karence (vrijeme otrovnosti i djelovanja herbicida) pomoću grablji odstanjujemo korov. Poslije toga kosimo travnjak i na mjestima gdje je bio korov, ako je potrebno, ponovno nadosijavamo travu. 

Tekst pripšremiola : Dina Mulović – Smailović

Dom info juni, 2010