m-Kvadrat, August 2010

Bez obzira na to rastu li uz zidove kuće, uz stubove ili pergole,da li želite da vam sakriju neki neugledni dio kuće ili vrta one su svojim izgledom pravi praznik za oči i odmor za dušu te mogu oplemeniti bilo koji prostor. Danas postoji veliki broj vrsta penjačica, ono na što trebate obratiti pažnju je pravilan izbor i uzgoj da bi se pokazale u punom sjaju i postigle svoj najljepši izgled. Zavisno od vrste neke penjačice zahtijevaju oslonac pergolu ili adekvatnu mrežu za penjanje, dok druge ne. 

Tako npr. Petoprsna lozica Parthenocissus tricuspidata “ Vaitchii“ , Hedera helix – bršljan kao i hidrangea penjačica - Hydrangea anomala petiolaris i Camsis sp. imaju tzv. zračne korjene uz pomoć kojih se ljepe za zidove, ograde ili neki drugi čvrsti oslonac te im ne treba dodatno obezbjeđivati oslonce. Dok npr.Lonicera periclymenum, Wisteria sinensis se obavijaju oko svog oslonca tako da jako lijepo izgledaju na drvenim pergolama. 

Clematis Sp. – pavitine hvataju se za oslonac pomoću kovrdžavih peteljki , tako da je za njihov oslonac najbolje upotrebljavati razne vrste mreža bilo da su one drvene, platićne ili metalne. 

Jasminum nudiflorum ima duge povijene stabljike koje nemaju ni vazdušne korijene ni vitice kojima bi se mogao hvatati za oslonac, tako da ga mi moramo vezati i usmjeravati njegov rast, kao i kod ruža penjačica. 

U našim klimatskim uvjetima treba voditi računa koju vrstu penjačica posaditi s obzirom na naše duge sniježne i mrazovite zime.Penjačice kao što su Bougainvillea, Passiflora, Lopageria rosea i druge neće uspjeti u našim klimatskim uvjetima.

Hedera helix – bršljan uspjeva u potpunom hladu, dok Clematis, Hydrangea i Lonicera su najljepše u sjeni i polusjeni.

Parthenocissus takođe može podnijeti sjenovita mjesta. Dok Camsis i Wisteria zahtjevaju sunčanije položaje kao i Ruža koja treba da ima šest sati intenzivnog sunca da bi cvjetala. 

Tekst pripremila : Dipl. Ing. Hortikulture Sanja Zubac

M Kvadrat august, 2010