Dom info, Septembar 2010

U toku ljeta ste veliki dio svog vremena provodili u vrtu odmarajući se od svakodnevnih obaveza i uživali u njegovoj ljepoti. Sjedeći u svom vrtu zasigurno ste primjetili neke nedostatke, da su npr. neke gredice preguste,a druge rijetke, da se neke biljke „tuku“ boreći se svaka za svoj životni prostor. Sad je vrijeme da zasučete rukave i popravite ono sa čime niste zadovoljni u vrtu. 

Oktobar je vrijeme kada se zadnji put biljke orezuju pred zimu. Kad razbusale trajnice dijelite i od jedne pravite više komada. Dijeljenje trajnica je svakako interesantno jer sa svojim postojećim biljkama možete popuniti praznine u vašem vrtu ili ih prenijeti na neko drugo mjesto. Naravno treba voditi računa da svaku razdjeljenu biljku posadimo u odgovarajuće uslove, tj. ako je biljka za sunčane položaje ponovo je treba posaditi na sunčano mjesto i obratno. Dijeljenje trajnica se vrši tako što izvadite trajnicu iz zemlje, nadzemni dio joj skratite bar za jednu trećinu, zatim korijen izdjelite na dva ili više dijelova zavisno od veličine postojećeg korijena. Iskopate rupu u koju možete staviti lumbrihumus ( prerađeno stajsko gnojivo) zatrpate korijen i dobro zalijete. Takođe i grančice grmova ako su vam u toku ljeta došle u dodir sa zemljom bilo da se radi o grmlju crnogorice ili bjelogorice pustilo je korijenje. Tu grančicu sa korijenom možete odrezati od matične biljke i presaditi na drugo mjesto te ćete za par godina imati još jedan grm . Ovakav način ožiljavanja tzv. ožiljavanje položenicama je karakteristično za grmlje bjelogorice Cotoneaster horizontalis , Lonicera nitida, Symphoricarphys orbiculatus, i još mnoge druge vrste, a od grmlja crnogorice svakako treba spomenuti Juniperus horizontalis. Pored grmlja ožiliti položenicama možete i penjačice kao što su

Kampsis sp., Clematis sp. i još mnoge druge vrste. Takođe u ovom periodu možete se pripremati za sadnju većih biljaka kao što je drveće, voćke i druge vrste koje možete naći u vrtnim centrima ili rasadnicima. Ukoliko niste do sad posadili lukovice u oktobru ih jos uvijek možete saditiu kojima čete uzivati u proljetnim danima. U današnje vrijeme imate širok izbor lukovica, međutim kod nas su najviše zastupljeni tulipani u raznim bojama, narcisi , zumbuli i krokusi. Lukovice sadimo na osunčano mjesto, sadimo ih na dubini od pet centimetara i zatrpamo zemljom. Da bi imali bolji efekat sadimo ih u grupama od pet do deset lukovica na jednom mjestu.Sitne lukovice kao što su krokusi možete saditi i više komada od deset do dvadeset . Mjesto na kojem ste posadili lukovice označite letvicom i napišite vrstu i boju. Lukovice koje ste posadili kad ocvjetaju u proljeće ne vadite nego ostavljate u zemlji,te one ponovo cvjetati sledeće godine. Ukoliko ste ove godine sadili lukovice gladiola, dalija ili begonija kad ocvjetaju vadite ih iz zemlje očistite te ih prosušite na blagom suncu. Pošto se lukovice malo prosuše najbolje ih je sačuvati u papirnim kesama u suhoj prostoriji gdje je temperatura do pet stepeni. Na kesicama označite vrstu lukovice i boju, te ih u proljeće opet možete saditi i uživati u njihovoj ljepoti. Takođe i neke vrste sezonskog cvjeća možete sačuvati za sledeću godinu. To su svakako nezaobilazne viseće pelargonije, zonalesi i fuksije. Ove vste nakon cvjetanja orežete te u saksiji zajedno sa zemljom smjestite u suhu i pluosvljetljenu prostoriju gdje temperatra nepada ispod nule. U toku zime možete ih povrenmeno zaliti da zemlja ima blagu vlažnost. Od ostalih vrsta sezonskog kao što su kadife i surfinije sačuvajte sjeme, koje možete saditi u proljeće ili ukoliko imate plastenik i prije tako da u proljeće imate već formirane male biljčice.

Tekst pripremila : Zubac Sanja dipl. ing. hortikultur

Dom info, septembar 2010