m-Kvadrat, Septembar 2010

Unutar kuće sve je sređeno i planirano do u detalje, namještaj je na svom mjestu, a lampa i slike daju dekoraciju čitavom prostoru. Sve je ukombinovano i čini skladnu cjelinu u kojoj dei nitivno uživate. Neka tako bude i u Vašem vrtu.

Sve je u projektovanju!

Kod planiranja uređenja vrta, neizostavan i vrlo važan dio je projekat. Projektovanjem jedne zelene površine savladavate buduće probleme koji se mogu pojaviti u vrtu. Raspored biljnih vrsta je vrlo važan, razmak između sadnje pojedinih biljaka, također, jer ne vodeći računa o tim stvarima, za neko izvjesno vrijeme dolazi do prenatrpanosti i “gužve“ u vašem vrtu. Biljke se vremenom razvijaju, te također mogu “zagušiti“ jedna drugu. U tom slučaju neke biljke uginu, te samim tim naš trud, vrijeme i novac se više ne isplate.

Ljepota biljke kroz godišnja doba

Pravilnim odabirom biljnih vrsta na osnovu tipa tla, klime te reljefa datog prostora, i pravilno obavljenom sadnjom biljnog materijala, dobijate vrt koji iz mjeseca u mjesec ima nešto zanimljivo. Redovnim održavanjem, zaštitom i prihranjivanjem vaš vrt vam vrati svojom ljepotom. Najuspješniji vrtovi su oni koji su zanimljivi kroz sva četiri godišnja doba. Pri odabiru biljaka potrebno je znati i sezonske promjene njihova izgleda. Jedna biljka u toku jedne sezone može na različite načine biti zanimljiva; pupanjem, cvjetanjem, bojom lista, plodonošenjem… Kombinacijom pravilno odabranih, te skladno poredanih vrsta, dobit ćete uspješan vrt

Uslovi za stvaranje oaze

Ako želite da sami napravite svoju oazu dobro proučite uslove koji vladaju u vrtu, i postepeno krenite stvarati. Izaberite povoljnu poziciju u vrtu na kojoj će biti vrtni namještaj. Birajte prostor koji je u zavjetrini, ne izložen direktnom suncu i da bude pozicioniran tako da imate dovoljno intime. To će predstavljati centar Vašeg produženog dnevnog boravka. Izaberite biljni materijal za Vaš vrt. Dobro pazite pri odabiru, prvenstveno vodite računa da birate pravu biljku za Vaš vrt, da ona potpuno odgovara uslovima Vašeg vrta. Pored odabrane vrste pazite da kupujete zdrave i neoštećene sadnice. Prvo stvorite “kostur“ vrta. Na osnovu veličine i dimenzija vrta odredite koliko drveća možete posaditi. Svakako birajte i bjelogorično i crnogorično drveće. Oni će Vam činiti osnov vrta. Na drveće se nadovežite grmljem, neka to bude cvjetajuće grmlje i birajte različite vrste tako da imate spektar grmlja koji će Vam cvjetati od ranog proljeća, pa do prvog snijega. Slijedeća, vrlo bitna biljna vrsta je ruža. Nikad zaboravljena i nikad prevaziđena. Stvorite sebi jedan moćan ružičnjak, posadite nekoliko komada ruža u jednu grupu i uživajte u toj ljepoti čitavo ljeto. Kao dekoraciju, obavezno posadite trajnice (višegodišnje cvijeće). Pri njihovom odabiru vodite računa o položaju koji im odgovara (sunčano / sjenovito) i periodu cvjetanja. Različite vrste trajnica cvjetaju od proljeća do zime. Penjačice koristite da prekrijete neki stari zid ili da ukrasite ogradu. U jesen ne zaboravite posaditi razne lukovice (tulipani, narcisi, šafrani, zumbuli…) i radujte im se sa prvim proljetnim danima. U toku sezone, proljeće – ljeto, dekorišite svoje balkone sa sezonskim cvijećem i uživajte u mnoštvu boja i mirisa. Sad kad imate svoj vrt imate i jednu ugodnu obavezu, posvetite mu malo svog vremena, kosite travnjak, zalijevajte biljke, prihranite ih u toku sezone, orezujte ocvjetale cvjetove i jednostavno od te obaveze napravite sebi zanimaciju. Vaš vrt će Vam sigurno vratiti svojom jepotom!

Tekst pripremila: Dina Mulović Smajlović, dipl.ing.hortikulture