Dom info, Oktobar 2010

Jesen je stigla i opet donijela svu svoju ljepotu sa sobom. Mnoštvo boja, razni plodovi, šišarke, obojene grane..sve to može biti vrlo interesantno dekorisano u Vašem domu. Krenete li vikendom u šetnju ne propustite priliku da nakupite zanimljive detalje koje nam priroda nudi.

 

Prva faza u pravljenju aranžmana od suhoga cvijeća je berba .Najbolje je brati ono cvijeće koje se tek počelo otvarati i to u jutarnjim satima kad se rosa sa cvijeća osuši. Vlažnost usporava sušenje, pa može dovesti i do pojave buđi.

Također cvijeće je poželjno sjeći sa dužom stabljikom. Sledeća faza je sušenje. Cvijeće se najbolje osuši u prozračnoj prostoriji bez vlage i gdje je slabije osvjetljenje, jer cvijet na direktnoj svjetlost gubi svoju boju. Buket treba da bude obješen i to okrenut na dole.Između buketa treba ostaviti dovoljno prostora kako bi se obezbjedila dobra cirkulacija vazduha.

 

Skupljene plodove i šišarke rasporedite na novinu da se i oni malo prosuše, te kad sve bude spremno počnite praviti svoje aranžmane.

Kao podlogu za aranžmane koristite korpe, tanjire, zdjele ili bilo koju vrstu posude koju imate u kući.

Potrebno je da imate i spužvu za aranžiranje, te žicu, makaze a za dodatni ukras koju mašnu ili ukrasnu vrpcu.

Ostalo je na Vama, pustite svoju maštu na volju i ugodno se zabavite aranžirajući prikupljeni materijal.

Aranžmani od suho cvijeća dugo traju te ih je samo povremeno potrebno očistiti od prašine.

Ako ste malo manje vješti ili nemate vremena za aranžiranje, onda jednostavno suho cvijeće stavite u neku svoju vaznu ili ćup, a plodovima, šišarkama pa čak i svježim voćem dekorišite neku zdjelu ili samo poredajte na tacnu.

 

Tekst pripremila: dipl. Ing. hortikulture Dina Mulović Smajlović

Dom info, Oktobar 2010